DigipooliKuvituskuvaLoisteputket
Blogi

Pilvipalvelut ja huoltovarmuus - projekti käynnistyy

Huoltovarmuusorganisaation Digipooli (DP) on eri lähteistä tunnistanut, että eri alojen huoltovarmuuskriittisillä toimijoilla on tarve neutraalille lisätiedolle ja -tuelle tehdessään päätöstä pilvipalveluiden käyttöönotosta tai päättäessä olla käyttämättä pilvipalveluja. Tämän vuoksi Digipooli on päättänyt tilata asiantuntijapalveluna toteutettavan projektin, jonka lopputuotoksena on tarkoitukseen soveltuva ohjeistus.

Pilvipalveluiden käyttöönottoon liittyy nykyisellään päättymätön ja alati jatkuva kissanhännän veto ja milloin missäkin yhteydessä päädytään rajaamaan pilvipalveluiden käyttö soveltumattomaksi tarkoitukseen. Ja usein tämä tehdään perusteilla, jotka eivät olisi aidosti välttämättömiä. Tähän haasteeseen pyritään tarttumaan uudessa projektissa, jonka Digipooli käynnistää Toukokuussa 2022.

Projektin tavoitteena on tuottaa käytännöllinen ohjeistus pilvipalveluiden käyttöönottoon ja käyttöön liittyen sekä viestiä, kouluttaa ja muuten käyttöönottaa ohjeistus yhdessä yritysten kanssa.

Pyrkimyksenä on tuottaa ohjeistus, joka tukee ensisijaisesti huoltovarmuuskriittisiä toimijoita päätöksenteossa pilvipalveluiden käyttöönotossa ja käytössä huomioiden jatkuvuuden hallinnan, tietoturvallisuuden ja näiden yhdistelmän reunaehtoja. Materiaalin ei ole tarkoitus olla tekninen ohje, vaan liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta perusteita käsittelevä tuotos, mikä tarjoaa tietoa pilvipalveluiden hyödyntämiseen liittyen niin kotimaisille yrityksille kuin muillekin organisaatioille. Materiaalin lisäksi tuotetaan siis sen käyttöä edistäviä toimenpiteet, kuten viestintää, koulutuksia ja tapahtumia, jotka auttavat kriittisiä organisaatioita päättämään, milloin ja miten hyödyntää pilvi-palveluja osana digitaalisia toimintojaan huoltovarmuus huomioiden.

Ohjeistuksessa pyritään tuomaan jatkuvuudenhallinnan ja varautumisen näkökulmia pilvipalveluiden käyttöön, huomioidaan Suomen maantieteellinen sijainti ja miksei oteta kantaa myös siihen milloin tiedon tallennuksen sijainnilla on merkitystä ja milloin ei. Ja koska Ukrainan kriisi on nostanut esiin monia näkökulmia pilvipalveluiden merkityksestä varautumisessa pyritään oppeja tuomaan osaksi tätä ohjeistusta ja tarjoamaan näin tuore ja ajankohtainen näkemys pilvipalveluiden hyödyntämiseen.

Tarjouskilpailu on nyt avattu ja toteutetaan tiiviillä aikataululla.

Mikäli kiinnostuit, mutta et tunnista, että organisaatiosi olisi tarjouspyynnön saanut, voit tiedustella sitä osoitteesta digipooli@teknologiateollisuus.fi.

Lisää viestin otsikoksi teksti "Haluan tarjouspyynnön - Pilvipalvelut ja huoltovarmuus".