Työelämäprofessori: “Datan rooli tulee vain korostumaan korostumistaan”
Valtteri Vuorisalon mukaan datakeskeinen varautuminen lähtee siitä, että organisaatiot tietävät, miksi ne ovat olemassa. Tämän jälkeen ne pystyvät hahmottamaan, mikä data on niiden olemassaolon kannalta tärkeää. Datan priorisointi ei kuitenkaan ole työelämäprofessorin mukaan näin yksinkertainen kysymys.
“Emme pysty tietämään tänään, mikä voi olla tärkeää huomenna. Ja koska emme voi tietää huomisesta, emme voi arvottaa dataakaan. Esimerkiksi jos julkaiset tänään jonkin kuvan sosiaaliseen mediaan, se saattaakin tulevaisuudessa olla työnhakuasi hankaloittava tekijä.”
Tästä syystä kaikki data onkin Vuorisalon mukaan itse asiassa yhtä tärkeää. Vuorisalon mukaan dataa tulisikin tarkastella ikään kuin se asuisi talon sisällä. Data ei asu vain yhdessä kerroksessa tai huoneessa, vaan koko talossa, jota tulisi pystyä suojelemaan tasapuolisesti.
“Maailmassa datan rooli tulee vain korostumaan korostumistaan. Data on keskeinen ja arvokas elementti - samaan tapaan kuin öljykin on ollut ja on yhä. Ja koska data on niin arvokasta, niin sitä pitää ymmärtää suojella.”
Vuorisalon mukaan monessa organisaatiossa varautuminen nojaa kuitenkin liikaa vanhaan, perinteiseen ajattelutapaan, jossa dataa ei ole asetettu kaiken keskiöön.
“Moni yritys olettaa, että siellä se palomuuri vain hoitaa hommat. ICT-työkalu ei kuitenkaan ole kuin lapio, jota käytät vain silloin kun sitä tarvitset. Ennemminkin se on kuin lapsi, jota pitää suojella ja ravita, ja joka kehittyy jatkuvasti.”
Vuorisalo toivookin näkevänsä tulevaisuudessa yhä useamman organisaation ajattelevan toimintaansa ja toimintojaan datakeskeisen datatalouden näkökulmasta.
“Emme pääse enää karkuun sitä tosiasiaa, että data on kaiken keskiössä. Siksi toivoisin, että organisaatioille syntyisi entistä parempia keinoja analysoida datariippuvuuksiaan.”
Tampereen Yliopiston kansallisen turvallisuuden ja turvallisuuspolitiikan työelämäprofessori ja Accenturen asiakkuusjohtaja Valtteri Vuorisalon esitys “Kriittiset liiketoimintaprosessit, tunnistaminen ja priorisointi” kuullaan osana TIETO22-harjoituskokonaisuutta keskiviikkona 16.3.2022.