Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Dronet ja Varautuminen

Dronet ja Varautuminen

Useilla toimialoilla hyödynnetään droneja erilaisten hyötykuormien, erityisesti kuvantavien laitteiden liikuttamiseen. Myös harrastekäytössä dronen lennättämiä kameroita on paljon. Lennättämiseen on omat sääntönsä ja viranomaisensa, sekä kuvaamiselle omansa. Toimintaan liittyy myös paljon digitalisaatiota, mutta sen turvallisuudelle ei ole juurikaan asetettu vaatimuksia tai valvontaa. Kiinteistö- ja rakennusalan tarpeesta on tuotettu ohje drone käytön digitaalisen turvallisuuden avuksi. Ohje luotiin USA viranomaisen (CISA) ohjeen pohjalta, cisa.gov/unmanned-aircraft-systems.

Useilla toimialoilla hyödynnetään droneja erilaisten hyötykuormien, joista erityyppiset kuvantavat laitteet muodostavat valtaosan, liikuttamiseen. Myös harrastekäytössä dronen lennättämiä kameroita on paljon. Lennättämiseen on omat sääntönsä ja viranomaisensa, sekä kuvaamiselle omansa. Toimintaan liittyy myös paljon digitalisaatiota, mutta sen turvallisuudelle ei ole juurikaan asetettu vaatimuksia tai valvontaa. Kiinteistö- ja rakennusalalla käytetään droneja aktiivisesti, ja toiminnan laajentuessa heräsi tarve luoda ohje dronetoiminnan digitaalisen turvallisuuden avuksi. Ohje luotiin USA viranomaisen (CISA) ohjeen pohjalta, ja tuotos on ladattavissa tältä sivulta.

Droneihin liittyy useita digitaalisen turvallisuuden aspekteja fyysisen turvallisuuden lisäksi. Jälkimmäiseen pyritään vaikuttamaan säännöillä, joilla periaatteessa estetään ilmassa liikkuvien dronejen vaikutus muuhun ilmailuun, ja ainakin rajoitetaan riskiä aiheuttaa henkilövahinkoja vian, häiriön tai lennättäjän osaamattomuuden vuoksi. Jotkin suojamekanismit on rakennettu suoraan dronejen hallintajärjestelmiin, ja niillä on tarkoitus estää tahaton lennättäminen kielletyille alueille.

Dronejen tuottama tai käyttämä data on toinen suojattava asia. Riippuen siihen mitä ollaan tekemässä jo se, että dronen käytöstä kulkeutuu tieto valmistajalle, tai jollekin kolmannelle osapuolelle, voi olla turvallisuusasia. Jos ”vuotavan” tiedon määrä ja laatu lisääntyy esim. sijaintitiedoilla, tiedolla hyötykuormasta tai hyötykuorman tuottamalla tiedolla, voidaan todeta tehdyn palvelus kilpailijalle, vieraan valtion tiedustelulle tai jollekin muulle ei-toivotulle taholle.

Dronet ovat melko halpoja, samoin niiden hyötykuormat eli yleensä erilaiset kamerat, sillä niitä tehdään massoittain suhteellisen edullisin työvoimakustannuksin. Joissakin suurissa tuottajamaissa suunnittelua ja tuotantoa saatetaan vielä jopa subventoida, jotta kynnys hankkia joku muu kuin em. syistä haluttu tuote nousisi riittävän korkealle. Harrastekäyttöön ei ole oikeastaan mitään mahdollisuutta, tai edes järkeä, hankkia mitään kotimaista tuotetta, mutta ammatti- tai viranomaiskäyttöön niitäkin on tarjolla; hinta vastaa käänteisesti melko hyvin markkinan laajuutta, sillä tuote- ja ohjelmistokehityksen kustannukset ovat selvästi materiaali- ja valmistuskustannuksia korkeammat.

Jos turvallisen ja laadukkaan laitteiston hankinta ei ole mahdollista, niin heikomman digiturvallisuuden taklaamiseen on sentään jotain tehtävissä. Tutustu oheiseen ohjeeseen, ja mieti miten käytännössä voit toteuttaa siinä annettuja ohjeita. Koska hyötykuorman tuottaman tiedon vuotaminen aiheuttaa eniten harmia, pyri ensisijaisesti estämään se. Lennättämiseen ei tarvita niin korkeatasoista kuvaa, jota kohteen analysoinnissa tarvitaan, joten hyötydatan voi tallentaa siirrettävälle muistille ja analysoida vasta lennon jälkeen turvallisessa ympäristössä. Ja jos et tarvitse lennättämiseen satelliittipaikannusta tueksi, niin älä käytä sitä, eipähän karkaa sitäkään tietoa tuntemattomille. Muista myös hyötydataan tai johonkin lokeihin vahingossa tallentuneen yksityisyyden suojaa nauttivan materiaalin oikeasta käsittelystä, niin ei tule yllätyksiä myöhemmässä vaiheessa.

Dronet ovat hieno juttu, ja vielä hienompaa on, kun niitä käytetään digiturvallisesti.

Kirjoittanut: Ari Järvinen / Rakennusteollisuus ry

Lataa tästä Dronekäyttäjän Digiturvaopas:

Lisätietoja